miercuri, 1 august 2012

REFERENDUM CU… COSUVERANITATE


Deocamdată, nu cunosc rezultatul final pe care îl va anunţa BEC în legătură cu referendumul din 29 iulie. De fapt, pentru mine nici nu mai contează (chiar dacă  m-am zbătut ca urna specială să ajungă şi la mine)… Poate rezultatul va conta pentru copiii mei. Deşi, dacă nu sunt în stare să îşi asigure existenţa şi dreptul de a decide măcar în ţara lor, mă îndoiesc.
Pentru mine contează (şi au contat toată viaţa) principiile şi respectarea lor.
În legătură cu noţiunea de referendum nu mă voi lansa în teoretizări şi dezbateri inutile. Cred că, pentru ceea ce vreau să spun, este suficient de clar ceea ce am găsit şi pentru voi în enciclopedia liberă Wikipedia :
" Cuvântul referendum sau  plebiscit,  (…) este folosit pentru a desemna procesul de consultare directă a cetăţenilor unei ţări în legătură cu un text de lege de o importanţă cu totul deosebită sau asupra unei situaţii de importanţă naţională. Referendumul  este o formă de democraţie directă, în contrast cu democraţia reprezentativă.
Ca procedură legislativă general acceptată, în cazul referendumului consultarea cetăţenilor se face prin chemare la vot direct, pe buletinele de vot existând doar două opţiuni, Da sau Nu. Rezultatul referendumului este exprimat prin numărarea tuturor voturilor valabile exprimate și publicarea rezultatului final, în forma votului direct exprimat individual, sub forma unui Da sau Nu.
Pentru a determina rezultatul final, majoritatea referendumurilor, cu excepţii notabile care au nevoie de o lege specială care să menţioneze excepţia, necesită doar o majoritate simplă (jumătate din totalul voturilor valabile exprimate plus unul). [Sublinierile îmi aparţin.]"
Orice alte abordări mi se par de prisos. Ori subiecte de tabloide sau talk-show-uri
care să ocupe spaţiul până la publicitate.
Din păcate, trepidaţia vieţii de azi (sau lipsa de educaţie, sau lipsa de interes) ne face să "nu mai vedem pădurea din cauza copacilor"!
Sau din cauza "analiştilor", sau a jurnaliştilor, sau a politicienilor - primii interesaţi - şi consilierilor lor care vor să vedem cu totul altceva decât ne dictează bunul simţ, tocmai pentru a-şi putea satisface propriile interese şi "jocurile de putere" interne şi externe. (Curtea constituţională am inclus-o la politicieni, desigur.)
În momentul în care scriu aceste rânduri(gânduri), BEC-ul a "îngheţat" rezultatul la 46,23% din cei înscrişi în listele permanente (încă din 2002 !). Ceea ce, conform Legii referendumului - recent promulgată de preşedintele interimar Antonescu! - în vigoare înseamnă că nu s-a atins cvorumul obligatoriu (stabilit de către cine, în ţară sau în afara ei?!), iar referendumul nu va fi validat.
După închiderea urnelor şi "deschiderea exit poll-urilor" pentru a se analiza cât mai doct ce şi cum,  s-a constatat că estimarea pentru Transilvania+Banat  indica o prezenţă la vot de 35,41% din cei înscrişi în listele permanente. Adică circa 4 milioane de alegători ardeleni (din listele permanente) nu s-au prezentat la vot. Judeţele cu cea mai scăzută prezenţă fiind Covasna, Harghita, Satu Mare, Mureş şi Bistriţa-Năsăud.
Şi brusc, unii şi-au adus aminte de prezenţa lui Orbán Viktor la Bálványosi Nyári Szabadegyetemen (adică pe româneşte Şcoala de Vară de Autodeterminare de la Balvanioş  şi nicidecum   Universitatea de Vară "Tusvanyos"  cum încearcă diverse publicaţii şi site-uri să traducă!) şi declaraţia făcută acolo sâmbătă, cu o zi înaintea referendumului. Iată ce a spus:"Aş dori să urez românilor şi maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nici o decizie, ceea ce mâine (duminică - n.r.) este o posibilitate. Iar la alegerile parlamentare, să ia decizii cu care să poată proteja acel fundament care există în starea firavă care a fost făurită şi de maghiarii din România. Îi invit pe maghiari să simtă greutatea istorică a momentului, este posibil ca soarta României să se hotărască pentru viitorul câtorva decenii."
Şi ce să vezi ?!
Răspunzând unei solicitări a MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga, a declarat (a doua zi după referendum):
"MAE a luat notă, cu neplăcută surprindere, de declaraţiile făcute de primul ministru al Ungariei referitoare la evoluţiile interne din România şi dezaprobă folosirea prilejului oferit de vizite neoficiale pentru intervenţii în politica internă a ţării."(să înţeleg că în vizitele oficiale asemenea intervenţii nu sunt dezaprobate??)
Şi ce dacă dezaprobă ?
Oare s-a ruşinat Orbán Viktor, sau şi-a luat "angajamentul de onoare" în faţa prietenului Băsescu că "nu mai fac aşa ceva până la viitoarele alegeri" !?!...
Iată de ce m-am simţit obligat să văd care mai este semnificaţia noţiunii de suveranitate.
Deci căutând pe Google am găsit:  "Suveranitatea este dreptul exclusiv de a exercita autoritatea supremă politică (legislativă, judiciară sau/şi executivă) asupra unei regiuni geografice, unui grup de oameni sau asupra lor înşişi."
Şi încă: "Suveranitate de stat = supremație a puterii de stat în interiorul ţării și independenţă față de puterea altor state."
În fapt, din '89 încoace nu mai avem cum alătura cuvintele suveranitate şi România… Dar asta e o poveste pentru altădată.
Am constatat însă (recunosc: fără surprindere), că şi înaintea alegerilor locale am avut parte de o suită de vizite "neoficiale" sau "particulare". (M-am referit la ele pe acest blog în "Secvenţe şi semnificaţii - II") Acum cred că sunt şi mai îndreptăţit să folosesc termenul de "cosuveranitate". (Nu insist acum asupra noţiunii pentru că dezbaterile încă nu s-au încheiat. Unii dintre ardeleni am început să ne lămurim asupra înţelesului noţiunii de pe la 1700 încoace…)

Dar FRAU  MERKEL şi ORBÁN ÚR, slujiţi cu tot devotamentul de "Neînfricatul CÂRMACI",  pot să ne explice în cei mai europeni termeni ce înseamnă euroregiunile şi ce bine vom trăi în ele.

Asta în vreme ce Székelyföld (Ţinutul Secuiesc) şi Mócföld  (Ţara Moţilor) - pentru cei care nu au vrut încă să înveţe ungureşte - într-o deplină armonie trilingvă (anglo-maghiară şi anglo-română) vor demonstra, pe unicul canal de televiziune regional din România Transilvania L!ve, ce înseamnă cu adevărat o societate multietnică şi multiculturală.

Aa, dacă nu ştiaţi aflaţi acum: coproprietari (era să zic "cosuverani") ai postului sunt Pászkány Árpád, Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Sabin Gherman.

Dar, pentru că am pomenit de distinsul universitar Vasile Dâncu (fost ministru, fost senator, fost poet, fost ideolog, fost…) şi sociolog, iată cum explică pe blogul d-sale cele petrecute la referendum în Transilvania: "Din nou Transilvania a determinat ceva, în sensul că a boicotat referendumul USL. Referendumul ar fi fost validat dacă ardelenii și bănățenii ar fi mers la vot măcar la nivelul mediei naționale. Aproape 4 milioane de ardeleni au lipsit de la vot duminică, 29 iulie.

Politicienii vor da tot felul de explicații, ba că este de vină UDMR sau ungurii cei răi, ba că este boicotul PDL. Sigur, toate acestea au avut o influență, dar nu explică faptul că, de multă vreme, proiectele de la București sunt torpilate constant de votul din Transilvania.(…)
La un moment dat, împreună cu Ioan Rus și Vasile Pușcaș, reușisem să-i convingem pe colegii din PSD că este nevoie de un program politic pentru Transilvania și Banat, dar Mircea Geoană a fost furat repede de peisajul dâmbovițean și nu a mai acceptat proiectul.(…)
Paradoxal, cu toate că este o o comunitate multietnică, în Transilvania campaniile electorale nu ajung la paroxismul din alte zone. Mai puțină violență de limbaj, mai puțină ură. De multe ori, filialele centrale se plâng de lipsa de combativitate a activiștilor ardeleni, dar nu au dreptate, ardelenii respectă mai mult regulile, se angrenează mai greu în lupte de tipul totul sau nimic.(…)
Dar cel mai important element al explicației este existența unei probleme de identitate politică. În Transilvania avem un deficit al sentimentului de apartenență la politica centrală, la România politică, nu la România.(sublinierea mea) Din fericire, sentimentul de apartenență la România este mai puternic decât oriunde în ţară.(Pentru cei care doresc să-l citească in integrum, http://vasiledancu.blogspot.ro/ )"
În legătură cu "vina" ministrului de interne Ioan Rus nu am prea multe de spus. Conform H.G. 683/07.07.2012 în Programul calendaristic, nr.crt.11 scrie negru pe alb:
"Reactualizarea listelor electorale permanente - cel mai târziu 10 iulie 2012 - răspund primarii şi serviciile de evidenţă informatizată a populaţiei." Cu asta "s-a scos", adică vorba românilor:"Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase!" (De fapt a dânsului cam miroase, şi iată de ce:  În România, în acest moment, sunt 18.308.612 cetăţeni cu drept de vot", anunţa Rus pe 12 iulie, spunând că a declanşat un proces de actualizare a listelor electorale. "În data de 24 încheiem această listă. Până în data de 24 toţi sunt trecuţi pe liste, toţi cei care vor face 18 ani până în 29 iulie, dar nu poţi să anticipezi cine va deceda până în 29 iulie. Cei care vor deceda între 24 iulie şi 29 iulie rămân pe listele electorale. Asta poate să însemne o eroare de, nu ştiu, o mie de persoane, asumată", a explicat ministrul.
La data promisă, pe 24, acesta revenea anunţând că a actualizat listele electorale şi că sunt peste 18 milioane de alegători.)
Oare de ce, la formarea guvernului Ponta, a pus Băsesecu condiţia ca Ioan Rus să fie ministru de interne? Ne spune Boc?
Dar primarii şi şefii serviciilor de evidenţă informatizată a populaţiei oare ce-or avea de spus?
Că Legea nr.3/2000 iată ce zice: "ART. 49 Constituie contravenţii, în măsura în care, potrivit legii, nu sunt infracţiuni, următoarele fapte:
    a) înscrierea, cu bună ştiinţă, a unei persoane în mai multe liste electorale ale localităţii de domiciliu; înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot;"
Oare cei care trebuie să se sesizeze din oficiu cunosc această prevedere?

***
Mie unul mi-a ajuns această hărmălaie şi vrăjmăşie fără de sfârşit. Vouă nu ?
Avea dreptate Eminescu la 1877 când publica în Timpul  ICOANE  VECHI ŞI ICOANE NOUĂ. E atât de actual şi azi…
După 120 de ani, un oarecare Sabin Gherman stârnea un scandal imens publicând
"M-am săturat de România". (Pentru cei care vor să-şi aducă aminte iată link-ul:
http://ortodox.net/article.php?story=M-am_saturat_de_Romania) Atunci m-am simţit lezat profund. Azi sunt înclinat să-i dau dreptate…
Oare nu asta se şi urmăreşte, atât la Bucureşti cât şi la Cluj?...

31 iulie/01 august 2012                          E.T. ARDELEANU 

P.S. Legat de cei la care m-am referit în legătură cu referendumul, îmi vin în minte vorbele lui Cicero spuse acum mai bine de 2000 de ani: "Caracterul - fără inteligenţă- poate multe; inteligenţa - fără caracter - nu valorează nimic!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu