miercuri, 8 august 2012

REFERENDUM CU MINCIUNI


Că trăim într-o nesfârşită minciună am înţeles când am păşit în al treilea mileniu. Abia ce scăpasem de …"sfârşitul lumii" !
Primele îndoieli începusem să le am de prin 1974 când citisem cartea scrisă de
M.Mesarovic şi E.Pestel (tradusă la noi "Omenirea la răscruce") ca al doilea Raport către Clubul de la Roma. Apoi, decembrie '89 cu a sa primă "revoluţie transmisă în direct" când am fost martor la "indicaţia regizorală: - Mircea, fă-te că lucrezi!"  mi-a confirmat bănuiala că "E ceva putred în… România !".
Anii care au trecut de atunci n-au făcut altceva decât să adâncească putregaiul şi să-l transforme într-un "furuncul dureros şi plin de puroi care stă să se spargă".
Oare de ce noi, românii, "ne îmbolnăvim" periodic ?...
Să fie de vină "infecţia" din august '44, "infecţie" confirmată de Stalin şi Churchill în octombrie '44 la Moscova, sau e vorba de o "nouă infecţie" confirmată de Bush ăl' bătrân şi Gorbaciov în decembrie '89 la Malta !?
Sau, mai degrabă, "corpul naţional" al românilor e atât de slăbit încât nu mai este nimic de făcut, decât o "intervenţie pe viu", fără "anestezic", care să salveze ceea ce
se mai poate …
Recentul referendum nu a făcut altceva decât să ne dezvăluie încă o dată dimensiunile minciunii şi debandadei din România. Până să ajungem să căutăm vinovaţii şi să-i tragem la răspundere (oricum, tot la "bătrânul" acar Păun se va ajunge), să vedem situaţia în care ne aflăm.
Neavând acces la alte surse de informaţii decât cele la îndemâna oricărui român care are un calculator legat la Internet, am încercat să pun cap la cap datele şi să folosesc logica bunului simţ.
***
Şi iată ce am înţeles:
1- Baza legală pentru referendum:
  - Constituţia  României, L.3/2000,  L.35/2008 şi H.G. Nr.682 din 7 iulie 2012.
     2- Organisme şi autorităţi ale statului implicate:
 - Guvernul României;
 - Curtea Constituţională a României;
 - Ministerul Administraţiei şi Internelor;
 - Autoritatea Electorală Permanentă (A.E.P.);
 - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (S.T.S.);
 - Biroul Electoral Central (B.E.C.);
 - Primarii şi serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor.
     3- Obligaţii legale ale celor implicaţi:

- " Guvernul stabileşte prin hotărâre programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru referendum, bugetul şi cheltuielile necesare în vederea organizării şi desfăşurării scrutinului, modelul copiei listei electorale permanente, modelul copiei de pe lista electorală suplimentară (…),măsurile care trebuie luate de autorităţile publice centrale şi locale pentru buna organizare şi desfăşurare a scrutinului. (Legea 3/2000, art.15, alin.3)";

- " Curtea Constituţională:
- veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. (Constituţia României, art.146, lit.i)
- prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia. (Legea 3/2000, art. 45, alin.1)";

 - " Autoritatea Electorală Permanentă:
- întocmeşte, păstrează şi actualizează în permanenţă, până la data de 31 martie a fiecărui an, Registrul electoral. La nivelul fiecărui judeţ şi sector (…) Registrul electoral (…) este păstrat şi actualizat de către biroul teritorial al Autorităţii Electorale Permanente. (Legea 35/2008, Cap.4, art. 22, alin.3);
- asigură aplicarea unitară, în intervalul dintre două perioade electorale, a dispoziţiilor legale privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor sau a altor consultări cu caracter naţional sau local.(Legea 35/2008, Cap.14, art.63,alin.1)"
  
- " Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor  precum şi Direcţia generală de paşapoarte din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative:
 - pun la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente datele şi informaţiile necesare întocmirii şi actualizării Registrului electoral. (Legea 3/2000, Cap.4, art.22, alin4);
 - selectează şi prelucrează datele privind cetăţenii cu drept de vot cuprinse în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, tipăreşte şi pune la dispoziţia primarilor listele electorale permanente, în două exemplare (…) în termen  de 45 de zile de la data stabilirii zilei alegerilor.  (Legea 3/2000, Cap.15, art.73, alin.2);
 - pune la dispoziţia primarilor, în 3 exemplare, copii de pe listele electorale permanente, care cuprind alegătorii din fiecare secţie de votare.
(Legea 3/2000, Cap.15, art.73, alin.4)"

 - " Biroul Electoral Central:  veghează la reactualizarea listelor electorale permanente, la întocmirea copiilor de pe acestea şi la transmiterea lor la birourile electorale ale secţiilor de votare, supraveghează corecta desfăşurare a referendumului, centralizează la nivel naţional rezultatele acestuia, pe care le înaintează Curţii Constituţionale. (Legea 3/2000, art.25, alin.1);
  - va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare Autorităţii Electorale Permanente (Legea 3/2000, art.43^1, alin.5);
  - rezultatele centralizate la nivel naţional de către B.E.C. (…)se înaintează, cu pază militară, la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării. (Legea 3/2000, art.44) "

- " Primarii:
- Listele electorale permanente (…) se întocmesc de către primarul comunei, oraşului sau municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral şi comunicate primarului de către biroul teritorial al Autorităţii Electorale Permanente (Legea 35/2008, Cap.4, art.26, alin.1);
- Reactualizarea listelor electorale permanente se face de primari, potrivit prevederilor Legii nr.35/2008 republicată, cu modificările ulterioare, în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului. (Legea nr. 3/2000, art.17, alin.2);
- Actualizarea listelor electorale permanente se realizează de către primarul unităţii administrativ-teritoriale împreună cu serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor. (Legea 35/2008, Cap.15, art.73, alin.2)"

Să recapitulăm aşadar:
Guvernul stabileşte prin hotărâre…
Curtea Constituţională veghează şi prezintă rapoarte…
Autoritatea Electorală Permanentă întocmeşte, păstrează şi actualizează până la 31 martie a fiecărui an Registrul electoral şi asigură, în intervalul dintre două perioade electorale, aplicarea unitară a dispoziţiilor legale în domeniu…
Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor (din MAI) pune la dispoziţie datele şi informaţiile necesare, selectează şi prelucrează datele privind cetăţenii cu drept de vot, tipăreşte şi pune la dispoziţia primarilor listele electorale permanente…
Biroul Electoral Central veghează(…), supraveghează(…), centralizează(…) la nivel naţional, şi înaintează rezultatele şi listele…
Primarul (împreună cu serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor) întocmeşte, actualizează şi reactualizează listele electorale permanente, în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului.
Şi punctum.
Din aprilie 2000 încoace, prim-miniştri şi miniştri, parlamentari, judecători ai Curţii Constituţionale, înalţi funcţionari şi funcţionari publici din ministere şi administraţia publică centrală şi locală, primarii - de ordinul miilor - plătiţi din bani publici (deci şi din banii mei) nu şi-au îndeplinit atribuţiile în domeniu aşa cum au jurat.
În afara celor enumeraţi mai sus, cei mai vinovaţi sunt paznicii de la instituţii şi primării (până la cel din ultimul cătun) care nu au stins lumina şi nu au închis uşa conform prevederilor locale în vigoare !...
***
Despre Beţivanul Naţional cu spatele la Constituţie mi-e scârbă să mă mai pronunţ. Am făcut-o în "Mahmureala de după… Plenară!" postată pe acest blog în septembrie 2011, şi în "Ca o zoaie pe un geam…" din ianuarie 2012.
Şi chiar dacă el mă insultă zilnic  - aşa cum o face cu încă 7.403.835 de români - păstrez "ultimul vot" ("Un vot este mai puternic decât un glonte” - A.Lincoln) pentru scrutinul viitor.
***
Despre A.E.P. puteţi afla tot ce doriţi (sau numai ce doresc "ei") accesând link-ul http://www.roaep.ro/ro/index.php . Ceea ce nu veţi găsi, am să vă spun eu.
S-a înfiinţat efectiv în luna august 2004. La această dată este condusă de:
- preşedinte (din mai 2012): Ana Maria PĂTRU - (vicepreşedinte din 2007);
- vicepreşedinte: Marian MUHULEŢ (din 2007);
- secretar general: KOVACS Tiberiu Csaba  (din nov. 2004 - cel mai vechi în A.E.P.).
După cum se poate lesne costata, nu este nici unul novice.
Legea 35/2008 este în vigoare din 12 aprilie 2008. Chiar dacă, aşa cum se arată în prezentarea de pe site, "este o structură administrativă (…) doar cu atribuţii tehnice şi de educaţie electorală, vizând afirmarea unei culturi politice a participării, precum şi o angajare lucidă, în cunoştinţă de cauză a cetăţenilor." îmi permit să întreb: cum au asigurat "aplicarea unitară, în intervalul dintre două perioade electorale, a dispoziţiilor legale privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor sau a altor consultări cu caracter naţional" ??
Dacă vor răspunde că "prevederile referitoare la Registrul electoral naţional se aplică începând cu alegerile parlamentare din 2012", îi voi întreba cum au pregătit "baza de date centralizată" pentru alegerile din acest acest an ?
Dar "Codruţa cea de sus, oare ce-o avea de spus !?"

***
Abia după ce am înşirat cele de mai sus, mi-am dat seama că nu prea rezultă unde sunt minciunile.
Păi să vedem.
Numărul parlamentarilor şi al consilierilor locali este stabilit în funcţie de numărul locuitorilor din ţara sau unitatea administrativ-teritorială respectivă.
Alocarea de fonduri pentru o unitate  administrativ-teritorială şi încadrarea ei într-o categorie sau alta - care determină şi salarizarea funcţionarilor publici - sunt determinate de numărul locuitorilor.
Datele statistice privind şomajul, analfabetismul, ajutoarele sociale,etc. sunt raportate la numărul populaţiei.
Şi cel mai important număr - cel al votanţilor!
Morţii şi cei plecaţi votează întotdeauna "cu cine trebuie"…
Listele - întocmite "cum trebuie" - vor demonstra oricui "adevărul". Doar suntem în ţara lui "Actele vorbeşte !".
Aşadar: "Mircea, fă-te că lucrezi !"

08 august 2012                                                        E.T. ARDELEANU 

P.S. Deşi am învăţat (în urmă cu aproape 4 decenii) că "În politică şi jurnalistică nu are ce căuta bunul simţ !", m-am convins despre jurnalistică abia în noul mileniu. Despre politică eram convins înainte de '89…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu