sâmbătă, 11 august 2012

ÎNCERCĂRI DE MANIPULARE


REFERENDUM ŞI…
SPĂLATUL PE MÂINI PE MÂINI LA ROMÂNI
Ne place să spunem că "românii sunt un popor creştin, născut creştin şi nu încreştinat". Firesc ar fi să cunoaştem Biblia (măcar Noul Testament, născut cam în aceeaşi vreme) şi să o respectăm cu sfinţenie.
De mai bine de un mileniu şi jumătate, în Joia Patimilor, creştinii ortodocşi români - la Denia Mare - rememorează judecarea lui Iisus de către guvernatorul Iudeei Ponţiu Pilat. Finalul judecăţii ne este descris aşa:
"Şi văzând Pilat că nimic  nu foloseşte, ci mai mare tulburare se face, luând apă şi-a spălat mâinile în faţa mulțimii, zicând: „Nevinovat sunt eu de sângele Dreptului Acestuia. De acum pe voi vă priveşte!” Iar tot poporul, răspunzând, a zis: „Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri.” (Matei 27:24-25)"
Spălarea mâinilor în semn de lepădare a unei răspunderi era un obicei evreiesc, cunoscut atât de greci cât şi de romani, dar nefăcând parte din procedura judiciară romană.
Teologii apreciază că, astfel, Pilat recunoştea că a dat o sentinţă nedreaptă împotriva lui Iisus şi îşi asuma laşitatea cu care a cedat presiunii conducătorilor iudaici, fiind conştient de minciunile care au dus la condamnarea lui Iisus
Philon din Alexandria spune că: „Pilat era crud şi nu se dădea înapoi de la nimic. Sub guvernarea lui nimic nu se putea obține în Iudeea fără corupție; peste tot domnea orgoliul, aroganța şi insolența; ţara era jefuită, oprimată şi insultată în tot felul; oamenii erau trimişi la moarte fără a fi judecaţi mai înainte; cruzimea implacabilă a tiranului nu ceda niciodată.” (De la Wikipedia, enciclopedia liberă)
Fără teama de a blasfemia, cred că primul referendum  - în sens modern (vezi sensul în postarea "Referendum cu co-suveranitate" pe acest blog) din "era noastră" - cu urmări în istoria lumii, a avut loc la palatul din Ierusalim al lui Irod, când iudeii au fost obligaţi să aleagă - din două variante: fie eliberarea criminalului Baraba, fie eliberarea Fiului Domnului.
Ce au ales - se ştie. Restul e istorie.

***
Referendumul la români are o istorie mult mai scurtă decât credinţa.
Primul plebiscit (nu plebicist - că tot suntem în "Anul Caragiale"!) a avut loc pe vremea lui Cuza, la 1864. După aproape 150 de ani am ajuns la al 13-lea (o fi cu ghinion, şi dacă da, pentru cine ?). Tot pe vremea unui "Domn reformator" (sau deformator !?). Aşa că, de unde atâta experienţă în organizare şi desfăşurare…
Noroc cu "spălatul pe mâini".
La asta avem o experienţă de netăgăduit nici măcar de către iudei, încă de pe vremea lui Burebista şi Decebal. Fără să-i uităm pe Mihai Viteazu, Horea, Tudor din Vladimiri, chiar Cuza, Antonescu (Ion, nu Crin) şi Ceauşescu.
Să ne înţelegem: nu fac apologia nimănui. Dar - pentru "salvarea neamului" - oare nu "i-am dat în mâna străinilor" ?...
Cum "ne-am spălat pe mâini", fără nici o reţinere, şi în cazul mineriadelor, al flotei, al BCR, Bancorex şi Petrom măcar.
Evident că şi ultimul referendum (cel de acum 2 săptămâni) "beneficiază" de o serioasă "repriză de spălat pe mâini". Astfel:
- în răspunsul care trebuia înaintat CCR de către MAI este scris negru pe alb
"(…) Având în vedere cele prezentate mai sus, ca administrator al bazei de date, Ministerul Administraţiei şi Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumentele legale suplimentare de control a datelor procesate de autorităţile publice. Conform prevederilor legale în vigoare, competenţa de verificare a acestora aparţine Autorităţii Electorale Permanente. (…)Cu stimă, DIRECTOR, Chestor de poliţie dr. Constantin Manoloiu ";
- în răspunsul AEP către CCR este scris, la fel de negru pe alb, "Totodată, potrivit prevederilor pct. 11 al Anexei la H.G. nr.683/2012, reactualizarea listelor electorale permanente trebuia realizată de primari şi serviciile de evidenţă informatizată a persoanei cel mai târziu până pe 10 iulie 2012.
În concluzie, până la operaţionalizarea Registrului Electoral, AEP nu deţine date proprii din care să rezulte numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
(Pentru implementarea Registrului Electoral, proiect iniţiat de Autoritatea Electorală Permanentă, sunt necesare resurse umane şi financiare, de care instituţia noastră nu dispune, precum şi de o perioadă de timp cuprinsă între 1 şi 4 ani.) Cu stimă, PREŞEDINTE, Ana Maria PĂTRU ";
- ministrul de Interne, Ioan Rus şi ministrul delegat al Administraţiei  Victor Paul Dobre au demisionat (preventiv?);
- preşedintele INS,  Vergil Voineagu "se gândea să demisioneze" încă din noiembrie 2012;
- preşedintele AEP, (fost)  Dr. Octavian Opriş "a plecat" (pensionat?) odată cu guvernul Boc (în februarie).
Au mai rămas "să se spele pe mâini" Guvernul şi Curtea Constituţională.
Guvernul are stabilită "scadenţa" în 31.08.2012. Ca şi Curtea Constituţională.
Sau Curtea Costituţională ce se va întruni în ajunul Adormirii Maicii Domnului (15 August fiind şi Ziua Marinei Române) speră "să îşi spele toate păcatele" oferind celui mai iubit marinar ( cu scorul de 6 la 3) cel mai dorit cadou ?...

*** 
Un eminent jurist - prof.univ.dr. Mircea Duţu - spunea în martie 2012: " Procesul lui Iisus din Nazaret în sine, ca eveniment istorico-judiciar nu a reprezentat pentru contemporanii săi decât un fapt divers, limitat la o parte a Ierusalimului şi repede uitat. Dar discipolii săi, adăugându-i minunea Învierii de peste trei zile de la crucificare, au făcut din acesta un act capital, care va da naştere unei noi religii, creştinismul, ale cărei valori vor sta la baza civilizaţiei occidentale de mai târziu şi, întrucâtva, a mondializării de astăzi." (http://www.juridice.ro/193352/mircea-dutu-despre-cel-mai-important-proces ) Referindu-se la cadrul evenimentelor de acum aproape 2000 de ani, mai spunea:" În vremurile în care a trăit Iisus pe pământ, Iudeea era guvernată de un dublu regim totalitar: dictatura militară romană şi dictatura teocratică evreiască (aceasta din urmă era subordonată dictaturii militare romane)."
Oare România de astăzi cum o fi fiind ?...

11 august 2012                                     E.T.ARDELEANU

P.S. O ştire de ultimă oră (HotNews.ro Sâmbătă, 11 august 2012, 10:49) mă pune pe gânduri:
= Departamentul de Stat american a anunţat că Asistentul-Secretar de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Philip Gordon, va face o vizită la Bucuresti duminică, unde "se va întâlni cu oficiali guvernamentali pentru a discuta îngrijorările pe care Statele Unite le au referitor la recentele acţiuni ale guvernului, ce ameninţă mecanismul democratic de control şi echilibru al puterilor în stat şi slăbesc instituţiile independente". =
Să aibă vreo legătură cu ştirea apărută în 8 august 2012 la adresa  puterea.ro/şi anume:
=  Extremiştii unguri sună adunarea. Şefii mişcării autonomiste a maghiarilor nostalgici ai Ungariei Mari se reunesc în această săptămână la Gheorgheni - Covasna - în cadrul celei de a şaptea ediţii a taberei „EMI Tabor”, care nu este altceva decât o copie fidelă a taberei neohorthysto-revizionisto-naziste „Magyar Sziget” de la Kissmaros-Ungaria. Ei încearcă să găsească soluţii pentru combaterea efectelor Trianonului asupra naţiunii maghiare şi metode pentru obţinerea autodeterminării maghiarilor din Transilvania. =
Noroc că proaspătul ministru al Internelor, Mircea Duşa ne-a asigurat că nu sunt motive de îngrijorare !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu