marți, 10 ianuarie 2012

POVEŞTI DE ADORMIT COPIII... (dar de trezit adulţii !)

   Uitându-mă pe aniversările din acest an, am observat că se vor împlini 175 de ani de când a văzut lumina tiparului una din poveştile care mi-au înfrumuseţat copilăria: "Hainele împăratului" de Hans Christian Andersen.
   Abia mai târziu, când -"pe vremea cealaltă"- mi-a venit rândul să o citesc copiilor mei, i-am înţeles sensul mult mai adânc decât cel de poveste pentru copii.Poate m-a ajutat şi "conjunctura" de atunci.Dar ultimii 20 de ani, şi mai ales "împăratul" din zilele noastre ( unii îi spun "ZEUS") m-au convins de adevăratul sens al "poveştii"...
   Pentru că mulţi dintre Dvs. nu mai au vreme de "poveşti", m-am gândit că nu strică să vi-o amintesc în forma prescurtată.Poate veţi medita asupra ei şi veţi afla calea de urmat:

Hainele cele noi ale împăratului
- una dintre cele mai citite poveşti pentru copii, recitită cu drag de adulţi -

 Demult, a fost un împărat căruia cel mai mult îi plăcea să se îmbrace cu haine noi. Nici nu mai făcea altceva. De câte ori întreba cineva ce face împăratul, răspunsul era că se îmbracă.
 În cetate era mare veselie: treceau pe-acolo tot felul de străini; într-o zi iată că veniră doi pungaşi care se dădură drept mari meşteri ţesători şi spuseră că ei ştiau a ţese cea mai minunată stofă din lume. Nu numai culorile şi desenele erau nemaipomenit de frumoase, dar hainele făcute din această stofă aveau o însuşire ciudată: se făceau nevăzute pentru orice om care nu-şi îndeplinea bine slujba, sau care era mărginit la minte.
 Împăratul a aflat de ţesătura fermecată şi imediat le-a dat o mulţime de bani ca să-i facă ţesătura minunată. Cei doi şmecheri au înjghebat două războaie de ţesut, au cerut mătasea cea mai subţire şi fir de aur şi s-au prefăcut că ţes, zi şi noapte.
 După o vreme împăratul îl trimise pe sfetnicul său cel bătrân să vadă ce lucru au făcut cei doi. Sfetnicul se duse şi nu văzu nimic, dar tăcu. Pehlivanii lăudau culorile şi desenul ţesăturii, iar sfetnicul spunea ca ei. În sinea lui era uimit, fiindcă crezuse toată viaţa că e deştept şi că e bun pentru slujba lui.
 Sfetnicul se duse la împărat şi îi spuse ce frumoasă e ţesătura. Peste câtva timp împăratul trimise alt sfetnic, care păţi ca primul. Apoi, împăratul îi luă pe cei doi sfetnici şi pe alţii şi se duse să vadă cu ochii lui.
 Împăratul nu văzu nimic, dar ca să nu spună lumea că e prost şi nu e bun pentru slujba lui, lăudă grozav ţesătura şi le dădu şarlatanilor câte o decoraţie. Apoi ceru să îi facă haine din ţesătura aceea pentru serbarea ce avea să aibă loc peste câteva zile. Şmecherii s-au apucat de treabă, s-au făcut că iau ţesătura din stative, au măsurat şi au tăiat cu foarfeca în gol, apoi au cusut cu ace fără aţă hainele cele noi ale împăratului.
 În ziua serbării, împăratul s-a dus la cei doi escroci. Aceştia i-au spus să se dezbrace, ca să îi pună hainele cele noi. S-au prefăcut că îi pun pantalonii şi haina şi mantia, sucindu-l în faţa oglinzii să îi arate ce bine îi vin. Cei care erau de faţă se minunau de zor ce bine îi vin hainele, deşi nu vedea niciunul nici o haină.
 Împăratul ieşi afară şi se aşeză sub baldachin. Porniră şi toată lumea admira hainele cele noi ale împăratului şi se minuna ce bine îi vin, fiindcă niciunul nu voia să ştie ceilalţi că e prost şi nepotrivit în slujbă.
 Deodată, un copil spuse: "Dar împăratul e dezbrăcat!..."
 Tatăl copilului le spuse în şoaptă şi celorlalţi. În curând tot poporul strigă că împăratul e dezbrăcat. 
 Împăratul auzi şi îşi dădu seama că poporul are dreptate. Se gândi însă că nu mai poate da înapoi şi merse mai departe în pielea goală, iar curtenii după el, ţinând trena mantiei care nu exista.
 ***
   Şi mi-am adus aminte de o vorbă românească: "Copilul şi omul la beţie spun adevărul."
   Oare ce-o fi vrut să spună Băsescu atunci când a zis: "Probabil eram beat..." !?


    10 ianuarie 2012                                                  E.T. ARDELEANU

Un comentariu:

  1. Probabil era beat cand a spus adevarul!!! Trebuie sa ne gandim daca "lupul isi schimba parul dar naravul ba"(in sensul ca , in cazul politicienilor, adevarul e o iluzie si nu minciuna) si daca "haina il face pe om"(in sensul ca daca un om are o functie importanta nu inseamna ca are personalitate si caracter ci ca a facut anumite compromisuri si promisiuni pentru locul caldult ce l ocupa). Foarte buna povestea, ar trebui sa reflectam la urmatoarele alegeri....ne promit schimbari, iar ele se intampla in imaginatia noastra doar. Mai scrie, sunt foarte frumoase paralelele dintr lumea povestilor si lumea adultilor, uneori.

    RăspundețiȘtergere