miercuri, 25 ianuarie 2012

CA O ZOAIE PE UN GEAM…

“Uneori ai senzaţia că este ca o zoaie pe un geam. Geamul casei ăsteia care este România, când dai să te uiţi, e plin de zoaie, nu vezi bine nici afară şi nici de afară în casă”.
                                        T.Băsescu - 07 februarie 2008 la TVR

În urmă cu aproape patru ani cel care mai este(încă) preşedintele României făcea aceste aprecieri, cu referire la clasa politică românească.
Neînţelegând eu prea bine ce vrea să zică, am făcut apel la DEX online şi iată ce am găsit:
   "ZOÁIE, zoi, s. f. Apă (cu săpun și cu leșie) rămasă de la spălatul rufelor, al vaselor etc.; apă murdară, lături.  Sursa: DEX '98 ".
Ştiindu-l pe Băsescu mare fan al Google, am luat de bună definiţia respectivă. Nu eram însă sigur dacă "metafora" îi avea în vedere pe toţi cei care făceau parte din "clasa politică" (inclusiv el), sau se referea doar la cei care nu erau de partea lui.
Sau să fi fost un "impuls poetic" pe care nu şi l-a putut reprima în faţa camerelor de luat vederi ? Că vorba aia: tot românul s-a născut poet! Iar "producţii" în versuri izvorâte din "singurătatea marinarului şi dorul de casă"  ne mai prezentase…

***

Iată însă că "individul" recidivează! Bineînţeles că tot în faţa camerelor de luat vederi.
Şi tot în an electoral. Şi tot pe "geam"(geamul televizoarelor). Şi tot la oră de maximă audienţă.
Numai că de această dată nu era vorba de un interviu aranjat de "pupincuriştii băsişti" (mai vehemenţi şi mai greţoşi decât cei ai lui Ceauşescu!), ci de un act oficial al preşedintelui României - ceremonia de depunere a jurământului de către un nou ministru al guvernului (chiar dacă fără şampanie).
Las la o parte neconstituţionalitatea numirii ministrului respective. Cei interesaţi de acest aspect pot găsi cu uşurinţă argumentele. Dar, la cât de des e violată Constituţia României în aceste vremuri, o dată în plus ce mai contează !
Însă discursul rostit rostit cu acest prilej nu poate fi calificat ca "zoaie pe un geam." (Cei care doresc să citească discursul îl pot găsi pe Google presidency.ro)
Este mult mai mult decât atât.
Este "o borâtură" !
Şi îmi asum sensul propriu al termenului. Cunosc foarte bine apucăturile beţivanilor  (de prea multe ori am avut de-a face cu ele…).Cred că am şi explicaţia.
Cu o seară înainte avusese loc sărbătorirea lui Mircea Toader -liderul grupului parlamentar al PDL din Cameră- cu prilejul împlinirii a 64 de ani.(Şi noi îi dorim "La mulţi ani!". După câţi merită…)
Un om cu bun simţ, dacă "are probleme" după o beţie, măcar nu iese în public să "borască" !
Dar să faci acest lucru în faţa camerelor de luat vederi e peste orice putere de a mai suporta.
Chiar şi pentru un popor atât de răbdător ca românii!
Iar când acest gest este destinat şi "uzului" diplomaţilor străini acreditaţi la Bucureşti, este dincolo de orice limită.
Poate fi tolerat doar pe cheiurile neluminate ale vreunui port din lumea a treia…

***

Cu o seară înainte de "discurs" se petrecuse însă un fapt ce nu mai avusese loc de aproape 22 de ani. De pe vremea CADA (Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei).
Un ofiţer(tânăr) îmbrăcat în uniforma armatei române ajunsese în Piaţa Universităţii pentru a se solidariza cu manifestanţii.
La început am crezut că e vorba de o provocare, sau că face parte din "scenariu".
Ulterior aveam să constat că "e pe bune".
Nu voi comenta aspectul legal al gestului tânărului locotenent Gh. Alexandru.
Merită însă reţinut simbolul gestului respectiv.
Faptul că "marea mută" mai şi gândeşte nu trebuie să surprindă. M-a surprins însă că, pentru tinerii ofiţeri (şi pentru cei de care spunea D-l locotenent că îi reprezintă), noţiuni ca demnitate, onoare, jurământ faţă de popor mai au valoare şi altfel decât electoral.
Înseamnă că, pentru poporul român, încă nu e totul pierdut !
Măcar am dreptul să sper la atât...

***
Cel care ar fi trebuit să fie în mijlocul manifestanţilor este Şeful Statului Major General !
Sau, dacă legile şi regulamentele militare nu-i permit acest lucru, la Palatul Cotroceni. Cu tot ce ar fi urmat acestui gest…
Sau acest gest nu este permis de relaţiile cu "naşul" !?

24/25 ianuarie 2012                     E.T. ARDELEANU

P.S. Până să postez aceste gânduri, Curtea Constituţională a decis: "comasatele" sunt necostituţionale. Ei şi ce dacă ? Tot cum vrea "naşul" va fi.
Directorul INMH a anunţat că până pe 08 februarie urmează geruri şi ninsori.
Dar dacă prognoza va fi greşită, cine îşi va da demisia ?...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu