sâmbătă, 21 ianuarie 2012

BĂSE' MONDIALU' ŞI DREPTURILE OMULUI

Prieteniile şi cumetriile fac parte din viaţa personală a fiecăruia. Şi ţin de educaţie, aspiraţii şi -uneori- de conjunctură.
Atunci însă când devii persoană publică nu-ţi rămân prea multe alegeri: sau ţi le asumi, sau le renegi.
Iar îndemnul "Fă-te frate şi cu dracu' până treci puntea!"  poate avea sens doar în cazuri extreme şi când nu mai ai nici o nădejde în Dumnezeu (sau eşti un om fără Dumnezeu!). Nu cred că se referă în vreun fel la puntea unui vapor… Şi se foloseşte mai ales în limbajul unor clanuri. Precum cel al lui Bercea Mondialu'.
Şi al altora înrudite şi asemănătoare.
***
În urmă cu o săptămână remarcam cum un om se gârbovea brusc după un discurs de peste 30 de minute. Numele omului care a ţinut discursul: Băsescu. Funcţia: preşedinte al României (nicidecum şeful statului, conform Constituţiei!). Subiectul discursului: retragerea proiectului legii sănătăţii.
Şi încheia "Cam aceasta este decizia pe care am luat-o,…"
Iar de atunci, zilnic, mii de oameni în zeci localităţi ale ţării demonstrează cerându-i -mai ales- DEMISIA şi ALEGERI ANTICIPATE.
Nu am aflat nici până azi "cam care îi este decizia" . Stând departe de camerele de luat vederi şi de microfoanele atât de dragi lui! Şi ţinându-se departe mai ales de Piaţa Universităţii, unde promisese că "se va întâlni cu poporul la fiecare trei luni". Dar asta era pe vremea când se făcea frate cu oricine…
În schimb am aflat de anvergura mondială a d-sale.
Astfel, în 19 ianuarie a.c., la întâlnire anuală cu Şefii Misiunilor Diplomatice acreditaţi în România, a încercat -în stilul său caracteristic:"de-a alba-neagra"să-i manipuleze pe distinşii reprezentanţi străini. Amestecând jumătăţi de adevăr cu minciuni.
Iată câteva extrase din discurs:

- " dialogul constant între instituţii";
- " Principala lecţie învăţată este că o atitudine responsabilă în plan politic şi economic constituie o premisă fundamentală împotriva crizelor."
- " Nivelul datoriei publice a României continuă să se situeze sub o treime din produsul intern brut";
- " Voi continua să fiu un partener activ al Guvernului în ceea ce priveşte adoptarea măsurilor la care ne-am angajat prin acordurile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.";
- "… consolidarea Uniunii Economice şi Monetare a Uniunii Europene, la care ne-am exprimat interesul de a ne asocia…";
- " Principiile europene, în special solidaritatea responsabilă…";
   - " În tot acest timp, am reuşit să ne conturăm un profil distinct în cadrul Uniunii, ca stat membru care susţine proiectul european, respectă practicile Uniunii şi legislaţia europeană.";
- " Suntem conştienţi că pentru aceasta nu este suficientă doar îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, ci economia de stat şi instituţiile statului român trebuie să fie şi ele competitive.";
- " trebuie să rămânem fideli aceloraşi principii, de solidaritate şi responsabilitate, şi în exerciţiul dificil care ne aşteaptă, legat de negocierea noului cadru financiar pentru 2014 - 2020.";
- " Ca şi în urmă cu 5 ani, când România devenea membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, asociindu-se spaţiului de democraţie şi prosperitate, dar şi setului de valori pe care este construită Uniunea…";
                                                          (n.a. - sublinierile îmi aparţin)
Cred însă că distinşii reprezentanţi nu au fost "adormiţi"(la figurat) de asemenea afirmaţii (că la propriu - am văzut!).
Şi bineînţeles că trebuia şi o încheiere pe măsură:
- "… România se va exprima şi în continuare în favoarea edificării unor relaţii (…) fundamentate pe asumarea unor valori comune şi pe ataşamentul împărtăşit privind respectarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept.";
Iar vorba românului că "Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul !" trebuia confirmată:
" Semnalăm, în mod deosebit, iniţierea unui proiect de rezoluţie românesc în domeniul promovării democraţiei, din postura României de membru al Consiliului Drepturilor Omului, mandat dobândit pentru a doua oară, în mai 2011, şi care acoperă perioada iunie 2011 - decembrie 2014."
Oare distinşii reprezentanţi acreditaţi la Bucureşti sunt orbi ?
Sau mituiţi !?
***
Pe vremea când mi-am făcut eu studiile am întâlnit un text, considerat de unii ca fiind filosofia politică a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, care spune:

"Considerăm ca adevăruri grăitoare faptul că toţi oamenii s-au născut egali, că sunt înzestraţi de către Creator cu anumite drepturi inalienabile, că printre acestea se numără dreptul la viaţă, la libertate şi la căutarea fericirii.
Că, pentru a asigura aceste drepturi, oamenii instituie guverne, care îşi derivă dreptele lor puteri din consimţământul celor guvernaţi.
Că, ori de câte ori o formă de guvernare devine o primejdie pentru aceste ţeluri, este dreptul poporului să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou guvern bazat pe acele pincipii şi organizat în acele forme de exercitare a prerogativelor sale care i se vor părea cele mai nimerite să-i garanteze acestui popor siguranţa şi fericirea."
                                (Din DECLARAŢIA DE INDEPENDENŢĂ A AMERICII – 4 iulie 1776)


Şi mai ştiu că România a recunoscut Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi a semnat-o, alcătuindu-şi Constituţia şi legislaţia internă pe această bază.
Sau -pe malurile Dâmboviţei- e mai valabil cum spunea Conu' Iancu: "Curat constituţional, da' umflă-l !"  ?! (Că Igaş nu cred să fi auzit de aşa ceva…)

21 ianuarie 2012                                       E.T. ARDELEANU
P.S. Faptul că mrs. Victoria Nuland şi mr. Mark Gitenstein nu mai ştiu ce cuprinde Declaraţia de Independenţă a Americii (sau se fac că au uitat) atunci când vorbesc despre România, nu îi surprinde pe cei ce vor vrea să le "frunzărească" biografiile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu