miercuri, 4 iulie 2012

SECVENŢE ŞI SEMNIFICAŢII


- I -

Tot mai des, viaţa ni se "derulează" aidoma unui film pe care nu-l înţelegem şi-n care suntem bieţi figuranţi. Unora, Marele Regizor le-a "hărăzit" rolul de spectatori ţintuiţi în faţa "micilor ecrane" sau a display-urilor. Iar secvenţele vieţii înfăţişate (sau trăite) într-o viteză tot mai mare ne fac, de multe ori, să pierdem adevăratele lor semnificaţii. Sau nu mai avem chef să pricepem (percepem) alte semnificaţii decât cele oferite cu dărnicie de mass-media aservite unora sau altora.
Şi pentru că totdeauna mi-a plăcut să-mi precizez termenii pe care îi folosesc într-o discuţie, voi face şi acum la fel. Deci:
SECVÉNŢĂ, secvenţe, s.f. 1. Succesiune de fenomene fizice sau ordinea de variaţie în timp a mărimilor unui sistem. 2. Şir de imagini sau de scene dintr-un film, care formează un anumit episod. Fig. Serie de fapte, de evenimente, de stări etc., care se succedă într-o anumită ordine şi formează un tot unitar. (dexonline.ro)
SEMNIFICÁȚIE, semnificații, s.f. 1. Conținut semantic al unui cuvânt; înţeles,
sens, accepție. (În semiotică) Funcție a semnelor de a reprezenta ceva independent de ele; denotație. Valoare simbolică a unui lucru; înţeles, noimă, tâlc .
2. Însemnătate, importanţă, valoare (a unui fapt, a unui obiect etc.). - DEX '98 

***
Pe lângă ceea ce am fost educaţi, sau obişnuiţi, sau obligaţi să înţelegem dintr-o secvenţă trăită, văzută ori povestită, respectiva secvenţă poate căpăta - uneori -semnificaţii total diferite.
Aşadar :

06.05.2012
La lansarea candidaţilor PDL pentru alegerile locale de la Bucureşti a luat cuvântul şi un special guest, unul care dintr-un "tânăr de mare viitor" acum 22 de ani a ajuns, tot mai des, un "fost" - eterna speranţă Mihai Răzvan Ungureanu ! După ce le-a cerut participanţilor "… fiţi ungurenii mei", şi-a încheiat cuvântul cu un salut a la "Heil Hitler" urmat de un "Vă mulţumesc!" în română. Pentru un "doctor" în iudaism nu e cam mult, sau lor le e permis orice ?!
Sau îşi "pregătea" Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta ?
Că, la apelul său de istoric (sau isteric ?) din 3 iulie a.c., am văzut că - asemenea altor vremi şi altor locuri - a răspuns  un adevărat Einsatzgruppe de "intelectuali" români care probabil nu ştiau germana şi nici termenul respectiv. { Le vin eu în ajutor:
Einsatzgruppe (la plural Einsatzgruppen) (cuvânt german care se poate traduce ca "grup de intervenție") era denumirea unor grupări paramilitare formate de Heinrich Himmler și operate de SS înainte de și în timpul celui de-al doilea război mondial. Misiunea lor principală era, după cum spunea generalul SS Erich von dem Bach-Zelewski la procesele de la Nürnberg, "anihilarea evreilor, țiganilor, și comisarilor politici." Erau o componentă cheie a planurilor lui Hitler de a-și implementa "soluția finală a problemei evreiești" (în germană Die Endlösung der Judenfrage) în teritoriile cucerite.Formate mai ales din oameni din Ordnungspolizei, Waffen-SS și din voluntari locali, și conduse de ofițeri Gestapo, Kripo, și SD, aceste comandouri ale morții urmăreau Wehrmachtul în înaintarea sa spre est în Europa de est și Uniunea Sovietică. În teritoriile ocupate, Einsatzgruppen au folosit populațiile locale pentru securitate sporită și întăriri atunci când era necesar. Activitățile Einsatzgruppen erau executate de număr mare de persoane din diferite ramuri ale SS și ale statului german. [Wikipedia] }
Oare domnul istoric, "doctor în iudaism", îşi imaginează că - în secolul XXI - "ţiganilor" de români trebuie să li se aplice "soluţia finală", că prea-i frumoasă ţara, dar "păcat că-i locuită" ? Sau are de îndeplinit nişte ordine pe care, încă, nu a reuşit să le ducă la bun sfârşit !?...
Că iată, se şi "leagă" cu avansările la gradul de colonel ale unor indivizi care nici măcar nu au făcut armata ! Iar "intelectualii" care "patrulau" în faţa palatului Victoria fluturând afişe cu USL=nazism abia aşteaptă să primească ordine clare pentru a-şi putea dovedi "ataşamentul deplin faţă de cauză şi Conducător"
Fireşte, sub atenta coordonare de la Bruxelles a celei mai "doamne" dintre femeile-comisar pe care le-a avut România !

P.S. "Lovitura de stat" (cf. eminenţilor "prof.dr." în politologie ai PDL) petrecută în Parlamentul României (!) nu este altceva decât respectarea vechii porunci din Tora
"Ochi pentru ochi…"(ayin tachas ayin în ebraică), aşa cum a înţeles să o aplice "eternul strateg" al PSD - "ucraineanul" Viorel Hrebenciuc. Mediatizarea externă cade în sarcina altor "coreligionari" (ştie Mr. GITENSTEIN care!)…

03/04 iulie  2012                                                     E.T. ARDELEANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu