duminică, 8 iulie 2012

SECVENŢE ŞI SEMNIFICAŢII - III -


- III -


Au trecut două luni de când un fapt de "prima pagină" a vieţii internaţionale m-a făcut să aştern aceste gânduri. Este vorba de ziua de 7 mai 2012, când - la Kremlin - Vladimir Putin a fost (s-a) instalat ca preşedinte al Federaţie Ruse (pentru a treia oară). Şi nu voi insista asupra fastului ceremoniei (poate ostentativ), sau asupra comparaţiei cu jubileul "de diamant" al întronării Reginei Angliei (nu al căsătoriei, cum a priceput Băsescu!). Deh!, imperiile(foste) se respectă şi încearcă "să-şi ţină rangul" fiecare după cum poate.

07.05.2012:
Ştiind că urma să aibă loc ceremonia învestirii în funcţie a lui Putin, am început să "butonez" telecomanda pentru a vedea care din canalele TV străine importante vor transmite evenimentul. Şi aşa am ajuns pe canalul Russia Today,chiar dacă nu de la începutul transmisiei.
La un moment dat,în timp ce Putin urca imensele scări ce duceau spre sala în care urma să depună jurământul, pe ecran apar nişte imense roţi dinţate în mişcare, roţi pe care încă se vedea un strat gros de vaselină. Iniţial am crezut că am sărit pe alt canal TV, dar până să apuc telecomanda apare pe ecran cadranul orologiului din turnul Kremlinului, iar crainicul ceremoniei anunţa: Vladimir Vladimirovici Putin, în timp ce imensele uşi placate cu aur ce duceau spre sala Sf. Gheorghe - fosta sală a tronului ţarilor într-o vreme - se deschideau cu măreţie.
Am rămas aproape blocat. Păream în faţa unui film regizat  de unul din marii regizori ruşi care au influenţat atâta cinematografia universală. Restul ceremoniei aproape că nu mai contează…
Ba parcă ar mai fi de semnalat un aspect: mulţimea de militari (chiar dacă îmbrăcaţi ca la operetă) şi prestaţia lor impecabilă.
…Multă vreme am căutat semnificaţia secvenţelor care prezentau acel imens angrenaj învechit părând grosolan, ce pune în mişcare orologiul Kremlinului sincronizat perfect cu GMT, cu deschiderea uşilor şi cu cadranul aurit indicând ora 12.00.
Iar când am desluşit-o, am căzut pe gânduri. Oare asta să fie: în ceasul al 12-lea Putin restabileşte măreţia Rusiei de odinioară (care "odinioară" urmează să vedem!),
chiar dacă are la dispoziţie un mecanism învechit dar sincronizat cu timpul de acum; iar armata, chiar dacă pare de operetă - ştie ce are de făcut, iar ceea ce ştie face impecabil ?!
Nu ştiu cine a regizat ceremonia, dar a făcut-o magistral.
Urmează să vedem dacă toţi cei care au privit "spectacolul" au înţeles mesajul corect.
Faptul că a costat circa un milion de dolari, e un mizilic pentru Rusia.
{ Pentru cei care au pierdut spectacolul dar vor să înţeleagă despre ce am scris le sar în ajutor:  http://www.rt.com/news/putin-inauguration-ceremony-photos-video-720/  şi adresa http://en.rian.ru/russia/20120507/173282268.html. }
Iar sacrificiile umane nu se pun - cu ele sunt obişnuiţi încă de pe vremea Marelui Război pentru Apărarea Patriei !

20.06.2012 :
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în completul de 5 judecători l-a condamnat pe inculpatul Adrian Năstase la "2 ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi" în dosarul "Trofeul calităţii". Decizia este definitivă şi urmează să fie pusă în aplicare. Adrian Năstase trebuie să se prezinte in arest în 24 de ore.
Ce s-a petrecut "în prime time şi în direct", am văzut. Ce s-a întâmplat de fapt, probabil că nu vom afla niciodată.
N-am avut ce comenta, lăsând această "plăcere" năimiţilor televiziunilor şi ziarelor de toate felurile, precum şi neaveniţilor invitaţi de toate felurile.
Mulţi s-au grăbit să afirme că este vorba de o victorie a justiţiei în lupta cu înalta corupţie. Pentru mine semnifică mai degrabă victoria asupra justiţiei. Victoria mârlăniei şi ranchiunei fără margini asupra intelectualului  cu rafinament şi reuşită în viaţă.
Cineva bine informat în România declarase cu câteva zile înainte de Decizia ÎCCJ că "în cazul lui Năstase va fi vorba de un sacrificiu ritualic". Oare cum a ghicit ?...

27.06.2012 :
Curtea Constituţională decide: "În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către preşedintele României, în mod expres, primului-ministru."
Numai că această decizie trebuia publicată în Monitorul Oficial. Doar că Monitorul Oficial trecuse, între timp, în subordinea Guvernului. Iar Curtea Constituţională nu putea să publice decizia întrucât nu redactase motivarea din cauză de …oboseală (după cum a declarat preşedintele Curţii, A. Zăgrean)!
Aşa că la Bruxelles a plecat Ponta, primul ministru al României. Cu mandat de reprezentare din partea Parlamentului. Preşedintele Băsescu a rămas acasă "pentru a nu dăuna României"…
Şi uite-aşa a început "războiul" !
Nu se mai ştie dacă Băsescu-USL, sau Parlament(dominat de USL)-Băsescu, sau PDL-USL, sau… Ce mai contează!

06.07.2012 :
Prima "luptă majoră" s-a încheiat cu suspendarea de către Parlament a preşedintelui Băsescu şi stabilirea datei referendumului pe 29 iulie.
Daune colaterale: Ponta e un "plagiator neruşinat" taxat ca atare pe plan mondial; Blaga şi Anastase - "out" de la şefia celor două Camere; moneda naţională - în picaj vertiginos; poporul - împărţit în două tabere gata să se încaiere, dar satisfăcut că măcar are parte de un "spectacol" pe cinste (ei, nu chiar aşa ca pe malurile Tamisei sau ale Moskvei, da' pe Dâmboviţa - bun şi ăsta) !
Şi dacă nu aţi reuşit să urmăriţi spectacolul în direct, pe aproape toate canalele TV de ştiri din ţară, vă supun atenţiei o mostră de "Gura păcătosului adevăr grăieşte!" : prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a luat cuvântul după o oră şi 40 de minute de la începerea dezbaterilor privind suspendarea Preşedintelui şi iată ce a putut zice: "România este lovită crunt în fibra sa a doua oară în cei 22 de ani de libertate… Bătrânul edec, Ilici al României, şi securiştii dovediţi - acum miliardari - au lovit ţara noastră prima oară cu mineriada… După mineriadă, astăzi păpuşarii români lovesc din nou - cu golaniada…(…)
În familie, când nu mai ai veniturile pe care le doreai, nu mai dai bani copiilor de cheltuieli extravagante, nu mai schimbi hainele şi nu mergi de două ori în concediu cu familia. Ce face atunci familia capului familiei? Îl dă afară din casă? Nu, sunt solidari cu el şi trec împreună peste greutăţi (…)"
Probabil că în mentalitatea şi ideologia partidului al cărui prim-vicepreşedinte este, aceste întrebări şi răspunsul constituie un principiu fundamental, venit pe filiera italo-americană - "Il capo di tutti capi  della nostra Famiglia" trebuie apărat cu orice mijloace şi sacrificii. Drept care, azi dimineaţă a sosit şi "sacrificatul" Boc - proaspăt primar al Clujului - să stea cu pieptu-i dezgolit pavăză "nebiruitului cârmaci" atacat de cei  care au dat "lovitura de stat" !
Ce a uitat să ne spună Cezar Preda este ce fac securiştii "nedovediţi" - acum miliardari - din partidul d-sale precum şi familiile lor ??
Sau - în fapt - tocmai acesta este adevăratul motiv al "războiului" : a mai rămas ceva important de tranşat din România şi încă nu s-a căzut la învoială, iar "stupid people" trebuie ţinut "ocupat" - măcar până începe Olimpiada că atunci, obligatoriu, toate războaiele trebuie să înceteze…
Oricum, Ponta şi-a "completat" staff-ul de consilieri cu o "piesă" de calibru greu: g-l(ret.)      Wesley Clark. Licenţiat în filozofie,ştiinţe politico-economice şi cu un masterat în ştiinţe militare (iată că şi la alţii e goana după diplome universitare!), generalul cu patru stele a comandat operaţiunile forţelor aliate în războiul din Kosovo, iar acum Clark este membru in Consiliul director al companiei BNK Petroleum, (o companie petroliera unde Soros deţine 20% din acţiuni) - companie care desfăşoară operaţiuni în domeniul gazelor de şist din Polonia. Aşa că… Aud ?!
Spectacolul penibilo-jenant ce se desfăşoară, în ţară şi în afara ei, mă face să-i dau dreptate lui Octavian Goga în ce scria acum aproape un secol despre amărâta noastră ţară.

***
Peste ani, când vom încerca din cioburi să mai cârpim ceva, vom ajunge la vorbele unui general român (I. Antonescu) - mult mai important pentru noi decât W.Clark - care spunea în cel mai trist an pentru România modernă, în 1 Decembrie 1940, la Alba Iulia:
„Să nu uităm că istoria nu va uita pe vinovaţi, şi vinovaţi suntem cu toţii: unii, pentru că am tăcut; alţii, pentru că am greşit; cu toţii, pentru că am suportat."

07/08 iulie 2012                                                   E.T. ARDELEANU  

P.S. Secvenţele la care m-am referit pot fi găsite relativ uşor în arealul digital al mass-media româneşti şi străine. Despre "grupele de intervenţie" intelectualisto-militare băsesciene voi reveni într-o postare viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu